Színes világ

Top 5 Facebook játék amivel lúgozzuk az agyunkat

A játékfüggőségnek sajna manapság már nem csak az a fajtája létezik, amikor valaki vagyonokat veszít egy pókerasztalnál, vagy beledobálja a havi fizetését egy félkarú rablóba. 

 

 

Azt gondolnánk, hogy ezek a játékok ártalmatlanok, pedig ugyanúgy magukhoz láncolnak. Ráadásul egy ideje már a játékok készítői ki is használják a sikerélmény utáni vágyat és mesterségesen táplálják az emberekbe a pozitív élményeket. Sajnos az ilyen játékok csak nagyjából 30%-ban élvezhetőek díjmentesen, ha teljes élményt akar az ember, akkor előbb-utóbb a telefonjához nyúl és elküldi az sms-t, vagy utal a bankkártyáról. Kicsinek tűnik az összeg, alig pár száz forint, de felhalmozva végül érhet meglepetés hónap végén, hogy akár több tízezerrel is megrövidítenek a Facebook játékok. 

A másik, amivel magához láncol egy ilyen játék, a pontosan beállított időkeret. Az, hogy 3 óránként töltődik az energia, amivel tovább lehet lépni, vagy naponta egyszer legalább fel kell nézni az extra jutalmakhoz. Hallottam már olyan szélsőséges esetről is, amikor a férfi a frissen szerzett barátnője mellől kelt ki az ágyból hajnal kettőkor, mert le kellett aratnia a termést, nehogy reggelre tönkremenjen. 

Szóval pénzt és időt rabolnak ezek a játékok, elsorvasztják a valós emberi kapcsolatokat, de mégis, mindezek tudatában sem vagyunk képesek abbahagyni. Nézzük hát, mik a “legveszélyesebb” játékok, amik a legtöbb aktív felhasználóval rendelkeznek. 

1. Bármilyen felfoghatatlan is számomra, de az első helyen, nagyjából 5-ször annyi napi felhasználóval, mint a többi, a cukorkavadászat áll, vagyis a Candy Crush Saga. Havonta akár 50 millió ember is játszik vele, ami azért nem piskóta. Régen én is kipróbáltam, de engem valahogy nem kötött le. 

2. Egy stratégiai játék, a Clash of Clans áll a második helyen, 10 millió havi játékossal. Ez már egy kicsit bonyolultabb, de a lényege, hogy építs egy erős várat a faludból, nehogy a többiek le tudjanak győzni. Bizony a mindennapi életben magunkba szívott stressz és feldolgozatlan feszültség sokszor az ilyen játékok során árad ki belőlünk, ahol bűnhődés nélkül ölhet, verekedhet az ember. 

3. Egy kicsit fura, mert ez a játék tulajdonképp tényleg az agymosásról szól. Az 8 Ball Pool annyira könnyű, hogy gondolkodni sem kell, csak lődözni a színes biliárdgolyókat. Szintén 10 millióan játsszák havonta, ami elég meglepő. 

4. Valahogy, ezek a tilitolizós játékok nagyon belemásznak az ember fejébe. Kettő is bekerült a top5-be, a második a Farm Heroes Saga, ahol zöldségeket kell trióba rakni, ezzel minél több pontot szerezni és végigvágtázni sorban a pályákon. Azt hiszem, ez is egy olyan fajta játék, ami azért ilyen élvezetes, mert egynél több agysejt nem szükséges hozzá. 

5. És, persze, nem maradhat le a listáról a póker sem, a jó öreg Texas Holdem. Sokan játsszák, mert itt nem igazán kell valódi pénzt kockáztatni – legalábbis ha az embernek van némi önuralma – ráadásul jártasságot lehet szerezni ahhoz, hogy később kipróbáljuk élőben is. 

 

Ezek közül én csak az 8 Ball Poolt játszom néha, sokkal jobban szeretem a birodalom-építős játékokat. Illetve, talán a legrégebb óta játszott az egy bingó, ahol szintén vannak különleges feladatok. 

Na és nektek melyik a kedvenc játékotok, amivel kikapcsoltok a nap végén? Ismertek olyat, aki függővé vált ezektől? 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!