Színes világ

5 elképesztő tény, amit tuti nem tudtál a ma 91 éves II. Erzsébetről!

Hihetetlen még belegondolni is, hogy 91 év alatt mennyi mindent élhetett át az angol királyi család tagjaként. Ebből 65 éve ül a trónon királynőként, soha még egyik elődje sem uralkodott ilyen sokáig. 

 

 

Még mindig meglehetősen aktív életet él, gyakran látni corgie kutyáival, férjével, sőt a hivatalos rendezvényeken is előszeretettel megjelenik. Tavaly szinte egész évben őt ünnepelték az angolok, hisz nem mindennapi esemény egy 90 éves királynő születésnapja. 

Először is lássuk, mi is az angol királynő teljes, hivatalos címe:
II. Erzsébet, Isten kegyelméből Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője.

Jó hosszú igaz? Ezen kívül a még meglévő gyarmatok mindegyikén is külön címe van, általában hasonló mint ez, csak behelyettesítve az adott ország nevével. 

Aztán, arról is ritkán esik szó, hogy a trónörökös, Károly walesi herceg mellett három másik gyermeke is van:

  • Anna brit királyi hercegnő
  • András yorki herceg
  • Eduárd wessexi gróf
Princess_Anne_October_2015Príncipe_André_do_Reino_UnidoPrince_Edward_February_2015
< >
András

Nehéz elképzelni a mindig tökéletesen udvarias és megfelelően viselkedő királynőről, hogy még ő is volt huncut kislány valamikor. Hivatalosan három keresztneve van, mindegyik különleges jelentéssel bír:
Első keresztnevét édesanyja után, második keresztnevét Alexandra királyné (apai dédanyja) után, harmadik keresztnevét pedig apai nagyanyja, Mária királyné után kapta. Közeli családtagjai Lilibetnek hívták.

A királynő születésnapja mindig érdekes esemény, 80. születésnapján például vendégül látott ebédre olyan embereket, akik ugyanazon a napon ünnepelték 80. születésnapjukat, sőt egy nyilvános séta is szerepelt a programban. 

Tavaly pedig legóból építettek meg egy utcai, ünneplő jelenetet, ahol a királyi család összes tagját megelevenítették, sőt, még Erzsébet kedvenc kutyusait is. 

Ritkán esik szó arról is, vajon mit eszik egy királynő?

Nos, II. Erzsébetnek teljesen hétköznapi ízlése van az ételek terén. Reggelire általában müzlit eszik, néha belecsen egy-két diót, vagy aszalt gyümölcsöt is. Ezt azért nem gondoltátok volna, ugye? 

Ebédre és vacsorára leginkább halat szeret enni, de kiterjedt birtokaikon rengeteg vad is él, ebből is gyakran kerül a tányérra, főleg szarvas. 

A királynő felettébb édesszájú, nagyon szeret csokit eszegetni a délutáni teázás alkalmával illetve egy “jam penny”-nek nevezett édességet, ami igazából lekváros linzer. A pudingok sincsenek ellenére, az őszibarackból készült a kedvence. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!