Színes világ

11 ősrégi tárgy, ami biztosan kifog rajtad!

Néhány ezek közül még volt a nagymamámnak, de igazából már ő sem használta őket. Azért egy-kettőt megmutatott, hogy, sminként használták, de az alábbi képek közül néhány még nekem is újdonság volt. 

 

 

Kíváncsian várom, ti rájöttök mindre?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Nem pattant el, ez olyan sütőkerámia, mint a mostani sütőedények. Nekünk is volt, csak barna. Volt kerámia fazék is, abban készült a töltött káposzta. Volt olyan háztartás, ahol a sóletet készítették kerámia fazékban.

 2. Magdi Dzsandzso Lengyelné says:

  Szeintem , a talkedli sütő , rosszul lett megnevezve , ha ebben sötötték volna , hamar ,elpattan a hőtöl , ez egy mázas tálaló tál .

  A krumli nyomó lehet igen gyümölcs,paszírozó is.
  szerintem .

 3. Bodorné Landi Julianna says: (előzmény @Tamás Vas)

  😀 😀 😀 Igen, a sminkre elsőnek én se jöttem rá 😀

 4. Tamás Vas says:

  Helyesen írva: …hogy, s miként…..

  Kicsit furcsa volt olvasni a “hogy, sminként”-et.

  Először azt hittem, hogy sminkként használták ezeket a tárgyakat, de a régiek nem nagyon sminkelték magukat, főként nem ilyen tárgyakkal. 🙂

  Érdemes néha elolvasni a szöveget, mielőtt felkerül a netre!

 5. Mérai Mária Judit says:

  SMINKÉNT :)??

 6. A stoppolófa kisebb és nincsenek benne ilyen vájatok. Nekem az is van, igaz nem használom.

 7. Mester Zsuzsa says:

  Az nem is krumplinyomó, hanem gyümölcspasszírozó. A krumplinyomó más. Lehet fából is, de nem ilyen.Látom ezzel még vannak így páran, akiken kifogott, de nem ők a hibásak.

 8. pizigo says:

  A mosódeszka (lánykori nevén waschbrett) a régi ház padlásán még mindig megvan, de nem fa, hanem vastag porcelán, fa keretben.

 9. Még 4 éve is ilyen eszközzel készítettem a törtkrumplit, meg a dödölle krumpliját.

 10. Nagyanyának a talkedli(csehfánk) sütő szintén ilyen mázas kerámiából volt, csak nem zöld volt, hanem barna, de két füllel. Ugyanolyan kerámia tepsi meg fazék volt hozzá. Sír érte a szívem, hogy eltűntek.

 11. Nem igaz, hogy csak a fém talkedli sütő használható sütésre, nekem fazekas által, agyagból készített van és tökéletesen használható. Régen agyagedényben simán sütöttek és főztek, nem csak talkedlit, minden egyebet.

 12. Ágnes Czeglédi says: (előzmény @Péter Niczki)

  A tarkedlisütő fémből készült, és a tűzhely tetején sütötték. A kép egy mázas kerámia edényt mutatott, ami nem alkalmas erre.Nekem van még tarkedli /vagy más néven:csehpimasz/ sütőm.A krumplinyomót valóban használták mindenféle étel pépesítésére, paradicsom passzírozás,főtt zeller, levesben főtt zöldségek passzirozására.

 13. Szabó Gabriella says:

  Ez a lehetőség nem szerepelt…bár ha szerepelt volna akkor is a stoppolófára tippelek (egyetlen tippem részemről, a többit vagy láttam, vagy használtam is), bár igazából az egy gombaformájú fából készült eszköz volt…emlékeim szerint…:)

 14. Mert az nem is krumplinyomó. Paradicsom paszírozó. A lószőrszitába tették a megfőzött paradicsomot, és ezzel az eszközzel paszírozták át.

 15. Danyi-Fodor Orsoly says:

  11/11, nem tartom magamat öregnek, néhányat sosem használtam, de mi rengeteget jártunk múzeumba, skanzenba, ott ezeket mind megnézhettük, meghallgattuk a történetét, kipróbálhattuk.

 16. Szabó Gabriella says:

  Rajtam is csak a krumplinyomó fogott ki 🙂

 17. pizigo says:

  Persze, hogy tudom az összeset.Minden tárgyat láttam, hogyan használják, némelyiket magam is használtam, mint érdekességet. Néhány most is van, de már csak mint dísz szolgál. A hurkatöltőt pedig használom, nem mindennapos, de évente 6-7 alkalommal biztosan.

 18. Mari Nagy says:

  Ezeket a tárgyakat vagy filmen vagy festményen láttam, kivéve a rokkát, azzal már találkoztam.

 19. Révész Barbara says:

  “hogy,sminként” 😀

 20. Zsifkov Katalin says:

  Egyedül a krumplinyomó fogott ki rajtam. Bár használni talán egyet használtam közülük és életben sem nagyon láttam már ilyet, attól még tudtam, hogy mi micsoda – és nem, csak tippeltem.

 21. Tibor Péter Zotter says:

  Én ezeket a tárgyakat használni is láttam, ellentétben a rosszindulatú kérdést feltevő újságíró!?val.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!